Leblebinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Leblebinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 16:26
https://www.bizimgazete.com.tr

Leblebi

Nohudun bazı işlemlerden geçirilmesinden sonra ortaya çıkan leblebi, kuruyemiş çeşitlerinin başında gelmektedir. Pek çok vitamin ve besin değerlerini bir arada barındırır. Kökeni Orta Doğu’ya dayanan ve 7000 yıllık geçmişi olduğu düşünülen leblebi, ülkemizde Çorum ilimiz ile akla gelmektedir. Enerji deposu ve yemek tarifleriyle uyumlu bir bütün yakalayabilen bir kuruyemiş çeşidi olması ile ön plana çıkmaktadır.

Leblebinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sıklıkla beyaz ve sarı çeşitleriyle karşılaştığımız leblebinin birçok faydası bulunmaktadır. İşte onlardan bazıları;

         İçinde bulundurduğu K vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller sayesinde kemik gelişimi için oldukça faydalıdır.         Mide için rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Reflü ve gastrit gibi rahatsızlıkları bastırarak azaltmaya çalışır.         B6 – C vitaminleri, lif potasyum gibi bileşenleri sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır.         Kilo vermek isteyenler için ideal bir kuruyemiş çeşidi olan leblebi, tokluk hissi yaratarak açlık hissini bastırabilmektedir.         İçerdiği manganez sayesinde cildi koruyarak UV ışınlarından dolayı oluşan cilt hasarlarını onarıcıdır.

Leblebi Nasıl Üretilir?

Nohutun günlerce sabırla işlemlerden geçmesi sonucunda leblebi elde edilir. Nohut, üç ayrı günde 3 kez ısıtılma işlemine tabi tutulur ve ardından hemen geniş bir yüzeye serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu süreç 15 günü bulmalıdır. Sabır gerektiren bir süreçtir. 15 günün ardından tekrardan ısıya maruz bırakılarak kabarması sağlanır. Ardından 12 saat dinlendirilerek tekrar ısıtma işlemi gerçekleştirilir ve ardından kabukları mafrak denilen alet ile soyulur. Bazı leblebiler bu süreçte kırılabilir. Kırık olanları elekten geçirerek bütün olanlardan ayırabilirsiniz.

Leblebinin Besin Değerleri

100 gram leblebinin içinde;

18 gram protein bulunmaktadır. 400 Kalori (Kcal) ve 45 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Kalsiyum oranı ise 80 gram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu beswin değerli, leblebinin işlenme süreci ve çeşitlerine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; şeker ya da çikoalta kaplı leblebilerde besin değerleri tamamen farklılık göstermektedir.

Leblebinin Çeşitleri Nelerdir?

         Klasik kavrulmuş sade leblebi         Şekerleme kaplı         Çikolata kaplı         Ballı leblebli         Baharat kaplı         Acı leblebi         Tuzlu leblebi         Tandır         Çıtır ve çiğ çeşitleri ile karşımıza çıkmaktadır.

Leblebi Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Kuruyemişleri satın aldıktan sonra koruması ve bozulmasını engellemek hassasiyet gereken bir süreçtir. Diğer kuruyemişler gibi leblebi de yanlış muhafaza sonucunda bozulabilir. Öncelikle leblebiyi ıslak ve nemli ortamlardan uzak tutmalısınız. Leblebiler nem ve sıcaklı ile temas ettiklerinde güvelenme gibi sorunlar gözlenmekte, bunun doğal sonucu olarak da tüketilemeyecek duruma gelir. Hava almayan kilitli paketlerde muhafaza etmeniz en doğrusu olacaktır. Ambalajı açılmış ve bitiremediğiniz leblebileri mutfak dolapları, çekmeceleri yerine buzdolabının sunduğu serin ortamda muhafaza etmelisiniz.

Taze ve kaliteli kuruyemişin adresi! https://meraykuruyemis.com.tr/